Blog

Jak wybrać najlepszy brykiet do kominka?

Brykiet do kominka

Jak wybrać najlepszy brykiet do kominka?

Ceny tradycyjnych paliw wykorzystywanych w domach rodzinnych oraz innych budynkach stopniowo rosną. Wiąże się to z kosztami eksploatacji terenów naturalnych oraz zmieniającymi się regulacjami. Właściciele budynków, w których znajdują się piece poszukują nowoczesnych rozwiązań, które są wysoce kaloryczne oraz ekologiczne w użytkowaniu. Takim właśnie paliwem jest brykiet do kominka, który może być z powodzeniem wykorzystywany także do zasilania w energię domowych systemów ogrzewania wody i pomieszczeń. 

Brykiet jest w pełni ekologicznym rozwiązaniem, które powstaje z odpadów drzewnych (trocin, ścinek, etc.), ale także odpadów produkcji rolniczej. Są one sprasowywane pod dużym ciśnieniem bez użycia kleju oraz innych substancji sklejających, ponieważ łączą się ze sobą dzięki substancji wydzielanej pod wpływem wysokiej temperatury – ligniny. W przypadku produktów powstających z innych substancji niż drewno, może być konieczne dodanie lepiszcza, które zadba o ich konsystencję. Po ich skompresowaniu są pakowane do dużych worków foliowych, które mają zapobiegać ich zawilgoceniu.

Brykiet do kominka czy pieca ma zerowy bilans emisji dwutlenku węgla, co oznacza, iż w procesie jego spalania nie powstanie go więcej niż to, co dotychczas pobrała roślina, z której jest wykonany. Warto także zaznaczyć, iż w związku z niską zawartością wody, produkt ten nie wytwarza dużych ilości popiołu oraz nie zanieczyszcza komina. Brak czynnego udziału w powiększaniu się dziury ozonowej oraz niska szkodliwość powstającego dymu sprawiają, iż paliwo to uważane jest za rozwiązanie ekologiczne.

Brykiet do kominka, pieców i kotłów C.O., czyli ten wykonany tylko i wyłącznie z drewna, cechuje się dużą kalorycznością na tonę. Wykorzystanie tego paliwa do ogrzewania pomieszczeń w budynku czy dla celów estetycznych – płonącego kominka – staje się coraz bardziej popularne ze względu na jego dużą wydajność. Sprasowane odpady niczym nie będą różnić się kalorycznością od nieprzetworzonego polana, o ile zostaną wykonane z tego samego drewna o zbliżonej zawartości wody. Aby wybrany rodzaj brykietu był ekonomiczny oraz ekologiczny należy dokładnie zbadać z czego powstał i w jakich warunkach.

Jak wybrać najbardziej wydajny produkt?

Zastępując drewno brykietem do kominka należy drobiazgowo zbadać produkt, z którego chce się korzystać. Oznacza to między innymi, że koniecznie trzeba dowiedzieć się skąd pochodzi – ze stolarni, fabryki mebli, okien czy z tartaku, a także z jakiego rodzaju drewna został wykonany. Należy pamiętać, że brykiet do kominka czy kotła musi być wykonany tylko i wyłącznie z drewna. Paliwa powstające z resztek poprodukcyjnych, czyli np. płyt MDF, zawierają dodatkowe substancje – kleje oraz lakiery, które co prawda ułatwiają spalanie, ale emitują także szereg niebezpiecznych dla zdrowia i środowiska zanieczyszczeń. Podczas zakupu należy zwrócić także uwagę, czy brykiet jest odpowiednio zabezpieczony, np. folią, która ochroni go przed wilgocią. Produkt, który został zamoczony, nie tylko staje się bardziej kruchy, ale traci także wiele swoich właściwości – dłużej się rozpala oraz generuje mniej ciepła.

W zależności od tego czy klient będzie stosował brykiet do kominka, kotła czy pieca, ma do wyboru kilka kształtów o różnej charakterystyce. Małe, cylindryczne kawałki, charakterystyczne dla pelletów, świetnie sprawdzą się przy zasilaniu domowej instalacji centralnego ogrzewania. Większe prostokątne kawałki, często także z dziurą w środku, znacznie łatwiej się rozpalają, dlatego są doskonałym rozwiązaniem do kominków i piecyków. Największą wartość opałową mają brykiety, które powstają ze zrębek, ponieważ są one dokładnie spalane i nie zanieczyszczają ciągu kominowego w przyszłości. Jedną z ostatnich kwestii, które należy zbadać podczas kupna brykietu, jest sprawdzenie czy producent otrzymał wymagane przez Unię Europejską certyfikaty, świadczące o jakości oferowanego przez niego wyrobu.

Zalety oraz wady używania brykietu

Brykiet do kominka, pieca czy kotła to nowoczesne i ekologiczne rozwiązanie, które docenia coraz szersza rzesza klientów. Wykorzystują go najczęściej właściciele nowo wybudowanych domów, którzy chcą zadbać o żywotność instalacji centralnego ogrzewania oraz stosować bezpieczne dla środowiska paliwa ekologiczne. Produkt ten jest powszechnie dostępny w wielu sklepach oraz marketach, wobec czego nie ma najmniejszego problemu z jego zakupem, a klienci mają wiele opcji do wyboru. Jego przechowywanie oraz transport są bardzo wygodne, ponieważ jest on najczęściej zapakowany w foliowe opakowania, które nie brudzą oraz zapobiegają dostawaniu się wilgoci do ich wnętrza.

Cechą charakterystyczną brykietu do kominka jest niska zawartość wody, co oznacza, iż w przeciwieństwie do polan drewna nie musi być sezonowany przed użytkowaniem. Produkty, które wykorzystuje się w piecach i kotłach C.O. powinny być wykonane tylko i wyłącznie ze sprasowanych odpadów drewnianych, co nadaje im specyficzne właściwości. Emitują one nieduże ilości dymu, a przy ich spalaniu wytwarzane są duże ilości popiołu, który jest niezłym nawozem naturalnym. Ponadto, brykiet spalany w kominkach z szybką nie zabrudzi jej, podobnie jak nie zanieczyści i nie skoroduje komina, ponieważ nie występują w nim substancje dodatkowe, jak kleje i lepiszcza.

Jeśli natomiast chodzi o wady tego rozwiązania, należy wymienić przede wszystkim dużą rozbieżność jakości produktów dostępnych na rynku. Brykiet do kominka powinien być starannie wyselekcjonowany i pochodzący od zaufanego producenta, stąd powinno się unikać wyrobów powstających z płyt MD, trocin i tym podobnym odpadów. Palenie ich emituje szkodliwe substancje oraz zanieczyszcza komin, a ich kaloryczność jest znacznie mniejsza niż droższych propozycji. Zdarzają się sytuacje, gdzie klienci decydują się na zakup produktu przez Internet, bez uprzedniego sprawdzenia dostawcy, co może skończyć się otrzymaniem słabego jakościowo lub, co gorsza, zawilgoconego brykietu. Dodatkowo, cena tego paliwa jest dość wysoka, a palenie nim różni się od drewna, dlatego trzeba należycie się przygotować przed rozpoczęciem jego użytkowania.

Jak pokazują informacje powyżej, brykiet do kominka czy pieca, posiada szereg zalet, ale także kilka istotnych wad. Każda osoba, która rozważa jego zakup, powinna dokładnie je przeanalizować, a następnie podjąć świadomą decyzję.

Szukasz brykietu?
Sprawdź https://www.ogrzewanie-akapit.pl/brykiet-do-kominka/

 
Zapoznaj się z naszą ofertą
Brykiet dębowo-bukowy RUF 10 kg
Sprawdź cenę